En luftrenser er en enhet som brukes til å filtrere luften og fjerne partikler, gasser, virus og bakterier fra innendørs eller utendørs luft. Luftrenseren fungerer ved å trekke inn luft fra omgivelsene, filtrere den gjennom et filter, og så slippe den rensede luften tilbake ut i rommet eller utendørs. Luftrensere blir stadig mer populært, og vi har testet en av de kraftigere modellene du får tak i: Arida Clean 600.
Arida Clean 600: Kort oppsummert
- Kraftig luftrenser for områder inntil 150 kvm
- Lavt lydnivå (fra 20 – 65 dB avhengig av viftehastighet)
- Dobbelt sett med forfilter, HEPA-filter, aktivt kullfilter, fotokatalytisk filter og UV-lys
- Kan styres over WiFi / app
- Skjulte hjul
- Oversiktlig betjeningspanel
Dersom du er på utkikk etter en kraftig og effektiv luftrenser, eller om du har luftveisproblemer som kols, astma og allergi, er dette en svært god kandidat for deg. Arida Clean 600 renser luften gjennom de medfølgende luftfiltrene på områder inntil 150 kvadratmeter, tilnærmet likt lydløst. På denne modellen kan du enkelt bytte ut HEPA-filteret ut i fra ønsket klassifisering (HEPA-11 eller HEPA-13).
Ting å tenke på: Det er verdt å nevne at en så kraftig luftrenser trenger gode filtre for å gjøre en god jobb, og på Arida Clean 600 kreves det dermed to sett med filtre når maskinen varsler for nødvendig filterbytte. Andre luftrensere klarer seg ofte med kun ett filtersett, men her er også mengden luft som renses vesentlig lavere enn på modellen vi har testet.
Utseende og størrelse
Luftrenseren er en kraftig og relativt stor maskin med et retro og nøytralt utseende. Dens fysiske størrelse måler 46 cm i lengde, 27 cm i dybde og 56 cm i høyde. Hjulene er skjult under «skjørtet» i bunnen av maskinen, og vi får et inntrykk av at maskinen er godt sammensatt i god kvalitet.
Funksjoner
Luftrenseren fra Arida er kompatibel med Smart Life og Tuya på mobiltelefon og nettbrett, som gir deg full kontroll over luftkvaliteten din uansett hvor du er.
I tillegg er denne modellen utstyrt med et enkelt og oversiktlig betjeningspanel som gjør det mulig å betjene luftrenseren uten tilkobling av app. Fra betjeningspanelet kan du enkelt slå av/på maskinen, styre viftehastighet, modus, UV-lys, ionisering og barnelås.
Vi anbefaler at maskinen arbeider i AUTO-modus – da justerer maskinen viftehastigheten selv ut i fra luften som partikkelsensoren måler.
Viftekapasitet
Viftekapasiteten måles i kubikkmeter pr. time, altså hvor mange kubikkmeter luft den kan rense i løpet av én time.
Generelt anbefales det at luften renses minst 2-3 ganger per time i et rom for å opprettholde god luftkvalitet. Det kan imidlertid være lurt å rense luften oftere (4-6 ganger per time) dersom det er høye nivåer av forurensning i omgivelsene eller hvis man har spesielle behov, som for eksempel i rom hvor personer med allergier eller luftveisproblemer oppholder seg.
Vi har regnet ut anbefalt romstørrelse basert på viftekapasiteten (luftstrøm: 600 m3/t) og en takhøyde på 2,4 meter:
- Normale luftproblemer (utskifting 2 ganger pr. time): 125 kvm.
- Store luftproblemer (utskifting 7 ganger pr. time): 35 kvm.
Hvorfor luftrenser?
Det er flere grunner til at man bør vurdere å bruke en luftrenser, særlig hvis man bor eller jobber i et område med høy forurensning eller allergener. En luftrenser bidrar i hovedsak med å
- Redusere luftforurensning: Luftrenseren kan fjerne partikler og gasser fra luften, slik som støv, pollen, muggsopp, røyk og kjemikalier. Dette kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle astma, allergier og andre luftveissykdommer.
- Forbedre inneklimaet: Ved å fjerne forurensninger fra luften kan luftrenseren bidra til å skape et bedre inneklima. Dette kan være spesielt viktig for personer som tilbringer mye tid innendørs.
- Fjerne lukt: Enkelte luftrensere har også egenskapen til å fjerne lukt fra rommet, noe som kan være særlig nyttig i områder med røyk eller matlaging.
- Redusere spredning av virus og bakterier: Enkelte luftrensere har også filter som kan fjerne virus og bakterier fra luften. Dette kan bidra til å redusere spredningen av sykdommer i et fellesområde.